Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2016 > Ungdoms-OL på HiL

Ungdoms-OL 2016

Logo YOG/HiL
  • Ungdoms-OL eller Youth Olympic Games (YOG) ble arrangert fra 12. - 21. februar 2016 på Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og i Oslo
  • 1100 unge utøvere i alderen 15 til 18 år konkurrerte i 70 øvelser i de 15 olympiske vinterdisiplinene.
  • Lekene involverte ungdom på alle områder; både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Kultur og læring er like viktig som idretten under Ungdoms-OL. Det er noe av det som skiller ungdomslekene fra de vanlige olympiske leker. Deltakerne må være tilstede i regionen alle de ti dagene Ungdoms-OL varer.

Les mer om Ungdoms-OL 2016

Nyhetssaker

Ungdoms-OL på HiL

Lillehammer er perfekt for fysisk utfoldelse med nærhet til rå og vill natur side om side med idrettsanlegg av internasjonal betydning. Dette har gitt grobunn og identitet til Høgskolen i Lillehammer med spennende studier, forskningsaktiviteter som vinteren 2016 smeltet sammen med Ungdoms-OL.

Under finner du oppsummert noen av de samarbeidspunktene som fant sted under lekene på Lillehammer med aktuelle lenker for mer informasjon.

Youth Sport Seminars

Under et internasjonalt arrangement som Ungdoms-OL, er det naturligvis mange kompetente folk innenfor ungdom og toppidrett samlet på ett sted. På HiL inviterte vi derfor noen av dem til å dele sin kunnskap gjennom fem seminarer med sportsrelaterte temaer for ledere, trenere, foreldre og andre interesserte.

Se foredragene fra de ulike seminarene i opptak

For mer informasjon om seminarene

"Shaping the Olympic movement" - workshop for unge ledere

60 unge ledere fra Deutsche Sportjugend i Tyskland og fra Norge - deriblant studenter fra idretts - og Sport Management-studiene ved HiL - kom sammen under lekene og jobbet fram et kommuniké om framtidens olympiske verdier og Ungdoms-OL som ble overrakt Den internasjonale olympiske komité (IOC) på fredag 19. februar.

Les mer om workshopen "Shaping the Olympic movement"

Sport Management-studenter i praksis

Studentene på Bachelor i Sports Management fordyper seg i arrangement, kommunikasjon og opplevelse innen sportssegmentet.
Før og under Ungdoms-OL hadde Sport Management-studentene praksis på ulike områder innen arrangementet.

Det være seg oppgaver som planlegging og gjennomføring av aktiviteter knyttet til kulturprogrammet, koordinering av frivillige, logistikk og planlegging, samt arbeid med workshopen "Shaping the Olympic movement" for unge ledere.

TV-studenter foran og bak kamera

Et idrettsarrangement handler ikke lenger kun om idrett. TV-studentene ved HiL har f.eks. gjennom en årrekke stått bak storskjermproduksjoner ved Worldcup hopp og alpint, samt tv-produksjoner ved f.eks. Birkebeinerarrangementene på ski og sykkel

Under Ungdoms-OL produserte rundt 70 TV-studenter åtte daglige tv-sendinger med base i studio sentralt plassert i byen. Her tok de for seg ulike aktiviteter under OL, kultur, lek, møtepunkt mellom deltakere og utøvere, ulike aktiviteter, folkeliv, eventer o.l.

Sendingene ble streamet på Ungdoms-OLs hjemmeside, hil.no og gd.no og deler av produksjonen ble lagt ut på IOCs internasjonale YouTube-kanal og tilrettelagt for distribusjon i andre medier.

TV-studenter fra HiL hadde også praksis når NRK skal produserte daglige tv-sendinger gjennom hele mesterskapet.

Kulturprosjektledelsesstudenter bak festival

Under Ungdoms-OL ble også kulturfestivalen Sjoggfest arrangert hvor andreårsstudenter på Bachelor i kulturprosjektledelse innehadde stillingene som prosjektledere i tett samarbeid med Ungdoms-OLs egne folk.

Under festivalen var det over 90 konserter med små og store norske artister som bl.a. Nico & Vinz, Aurora og Kvelertak, i tillegg til Ungdommens Kulturmønstring. Prosjektlederne hadde ansvar for hver sin konsertarena – både artister, catering, organisering og gjennomføring.

Prosjektlederne hadde også ansvar for å koordinere produksjonsarbeiderne, som var førsteårsstudenter fra kulturprosjektledelse og film - og fjernsynsvitenskap.

Forskere samler inn data

Vinteren 2016 har det også vært flere HiL-forskere som vil benytte muligheten for å undersøke fenomenet Ungdoms-OL – fra ulike perspektiv.

Flere av disse gav en kort presentasjon av sine prosjekter i vår serie "OL-frokost" som ble arrangert på HiL i januar og februar 2016.

  • Torsdag 14/1 med psykolog og høgskolelektor Ric Lugo om "Emosjonsreguleringsstrategier og utvikling/prestasjon i idrett". Han vil tok også opp flere faktorer ved barneidrett og toppidrett.
  • Tirsdag 19/1 med stipendiat Svein Erik Nordhagen om "Bakgrunnen for Ungdoms-OL – hvordan og hvorfor ble arrangementet en realitet"
  • Torsdag 21/1 med stipendiat Roald Undlien om "Hvordan kan Ungdoms-OL fungere som en sosial entreprenør, og drive (sosial) innovasjon innen frivillig arbeid blant ungdom?"
  • Onsdag 27/1 med førsteamanuensis  Monica Breiby, Hans Holmenengen, Roel Puijk og Atle Hauge om "Innovativ arenaproduksjon"  
  • Torsdag 4/2 med Trine Løvold Syversen og Anders Lindstad + studenter om "Ungdoms OL som læringsarena for Sport Management-studenter"
  • Tirsdag 9/2 med førsteamanuensis Svein Bergum om "Motivasjon for deltakelse i frivillig arbeid: kunnskapsdeling mellom eldre og yngre".

Funn fra disse studiene vil seinere bli analysert og presentert for å gi ny kunnskap.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 01.03.2016

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L