Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2016 > Banebrytende samsending

Lenker

Du kan også få et innblikk i livet på HiL ved å følge oss på Facebook og Instagram!

Banebrytende samsending

TVF Eksperiment 281016

Skuespillere i to land digitaliseres til avatar i et tredje land, og sendes tilbake til TV-skjermene i sanntid. 1100 km digitale TV-signal på 0,01 sekunder. Dette har aldri vært gjort før. Nysgjerrig på eksperimentet? 

Du kan følge livestreamen i dag kl. 13. Link til sendingen får du ved å sende e-post til Jan K. Håland, jkhaaland@gmail.com.

Flerkamerastudentene i tredje klasse på TV-fagene, forbereder et unikt produksjonseksperiment mellom Finland, Sverige og Norge. I et unikt flerkameraprosjekt skal to skuespillere på samme tid i hvert sitt land spille teater sammen digitalt sett.

Prosjektet ledes av dr. Aase Schibsted Knudsen som er ansatt på Avdeling for TV-fag (TVF). Forsøket bygger på et to-årig Nordplus-samarbeid mellom Kunsthøgskolen på Island, Universitetet i Tampere, Riksteateret i Sverige, Åland musikkinstitutt og Høgskolen i Lillehammer. 

Utfordrende sending

Fredag 28. oktober kl.1300 gjennomfører de en utfordrende sending som inneholder et spesialskrevet teaterstykke, en flerkameraproduksjon, distansundervisning i musikk og en debatt. Alle deler av forsøket inneholder produksjon av nærhet og tilstedeværelse mellom aktørene og en flerkamera fjernsynsproduksjon av eventet, alt i sann tid.

- Det er en bratt læringskurve for mange av studentene, forteller Aase. Studentene har tidligere hatt faget eksperimentell TV (XTV), der de lærte om produksjon av nærvær i en fjernsynsproduksjon. Aase har hentet inn regissør Anja Manou Hellem og tech.spesialist Mats Erixon som veiledere for studenten.

- Denne gangen er det på ordentlig! Aase er veldig spent og forventningsfull, både for forskningen og studentenes læring i det eksperimentelle prosjektet.

Spiller sammen fra tre land

Teaterstykket bruker en avatar som produseres i Finland samtidig som skuespillet skjer. Altså, skuespillerne er digitalt sett til stede i samme rom og spiller mot hverandre, men befinner seg fysisk i forskjellige land. Målet er å skape tilstedeværelse og nærvær for publikum, og for skuespillerne. Denne måten å fortelle og lage TV på er unik.

- Det er kjempespennende og fortsatt umodent, litt som Internettets spedeste begynnelse” sier Mette Nyhus, regilærer på TVF. Hun er like spent som studentene på hvordan alle delene kommer til å fungere sammen.

- Her gjør vi noe som ikke er gjort før, sier Tryggve Larsson. Det betyr at vi får kunnskap til å utvikle morgendagens fjernsyn.

Sandra Halleraker og Ida Marie Hindrum studerer produksjons- og prosjektledelse ved TV-fagene. De planlegger og koordinerer forsøket på tvers av landegrensene.

-Vi har store utfordringer i kulturforskjeller og ulikt kunnskapsnivå, sier Sandra og himler med øynene mens hun stresser med de siste forberedelsene.

Nye formater

- Med dette forsøket viser vi at TV- fagene ved HiL er en viktig bidragsyter i utviklingen av nye fjernsynsformater, sier dekan Hege Michelsen og legger til at fjernproduksjon innen TV kan endre produksjonsmetodene og frigjøre store ressurser til innholdsproduksjon i fremtiden.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 04.11.2016

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L