Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Arkiv 2016 > "Kongens nei" med sterk HiL-tilknytning

Film - og TV-fag ved HiL

Anders Baasmo Christiansen, Arthur Hakalahti, regissør Erik Poppe, Jesper Christensen, manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, produsent Finn Gjerdrum og manusforfatter Jan Trygve Røyneland møter pressen i forkant av premieren på "Kongens nei" (foto: Filmweb)

___________________

HiL har Norges mest komplette studietilbud innenfor film og TV.

Relatert:

"Kongens nei" med sterk HiL-tilknytning

Scene fra "Kongens nei" (foto: Filmweb)

Når storfilmen "Kongens nei" har premiere 23. september, er det med produsent Finn Gjerdrum i ryggen og regissør Erik Poppe ved roret. Begge tilknyttet Høgskolen i Lillehammer. Flere andre med HiL-tilknytning har bidratt til filmen.

Filmen er innstilt som Norges Oscar-bidrag i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Viktig med aktive fagansatte

Erik Poppe er førsteamanuensis og fast gjestelærer ved Den norske filmskolen. Han holder også på med kunstnerisk utviklingsarbeid ved filmskolen. Finn Gjerdrum er professor ved dokumentarfilmutdanningen ved Avdeling for TV-fag.

I tillegg kan vi nevne at Jan Trygve Røyneland er den ene av manusforfatterne til filmen. Han ble uteksaminert fra manuslinja ved filmskolen (bachelor) i 2010, og dette er hans første spillefilmprosjekt. Lyddesigner Christian Schaanning er også tidligere student på filmskolen hvor han gikk ut fra lydlinjen (bachelor) i 2002.

Einar Egeland som er hovedlærer på klippelinjen ved filmskolen har klippet filmen, mens i arbeidet med de historiske fakta, har krigshistoriker og professor ved Avdeling for samfunnsvitenskap, Tore Pryser bidratt.

- Det er viktig for oss at vi har fagansatte som også er aktive i film- og TV-bransjen. På denne måten kan vi tilby studentene våre fagfolk med oppdatert kunnskap, sier rektor Kathrine Skretting. Jeg registrerer med stor glede at filmen får gode anmeldelser i pressen og at norske historikere er fornøyd. Jeg gleder meg til å se filmen neste uke.

Handlingen i "Kongens nei"

"Kongens nei" handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Kong Haakon og kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen.

Se trailer "Kongens nei"

- 8.-9. april 1940 er kanskje det mest dramatiske døgnet i norsk historie. I denne historien finner vi også noen ekstremt interessante karakterer - ikke bare fordi de er kongelige, men også fordi de er svært menneskelige i de avgjørelsene de må ta. Dessuten ligger det en flott far-sønn-historie der, det gjør at vi kan relatere til historien i dag også, påpeker produsent Finn Gjerdrum til avisa GD.

Gjerdrum er ved siden av jobben ved HiL, også produsent i produksjonsselskapet Paradox

Om Erik Poppe

"Kongens Nei" regisseres av Erik Poppe som er en av Norges mest rutinerte og prisede filmregissører. Han er opprinnelig fotograf og har høstet stor anerkjennelse for sine spillefilmer både blant publikum og kritikere, nasjonalt og internasjonalt.

Poppe er tilknyttet Den norske filmskolen som gjestelærer, primært på masterstudiene.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 16.09.2016

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L