Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > hjem > Nyheter > Forskningsnyheter > Nyheter 2016 > Utgir bok om Alexander L. Kielland-ulykken

Om Hans-Jørgen Wallin Weihe

Hans Jørgen Wallin Weihe

Hans-Jørgen Wallin Weihe er professor ved Avdeling for pedagogikk og sosialfag ved HiL.

____________________

Utgir bok om Alexander L. Kielland-ulykken

Bokcover "Råolje" (Hertevig Akademisk)

Professor Hans-Jørgen Wallin Weihe har bidratt i boka "Råolje" redigert av Marie Smith-Solbakken. Boka dokumenterer sider ved ulykkeshendelsen og etterspillet som tidligere ikke er kjent. Bak ligger et omfattende forskningsbasert arbeid hvor forfatterne gir stemme og anerkjennelse til mange som mener at de ikke ble hørt etter ulykken.

Boka ble lansert på Sola strandhotell 17. og 18. november.

Omfattende intervjuarbeid

27. mars 1980 kantrer boligplattformen «Alexander L. Kielland». 123 menn mister livet, 89 overlever. Dette er Norges største industrielle ulykke. Mange mener at årsaken til katastrofen ennå ikke er avdekket.

Det er gjennomført intervjuer med mer enn 250 berørte personer, alt fra sønnen i Førresfjorden som mistet sin far, til statsministeren som senket plattformen.

Forfatterne har også gjennomgått arkiver som fram til nå ikke har vært åpnet, og avdekker dokumenter som viser at riggeier og operatør innrømmer mer ansvar enn de hittil har gjort offentlig.

Sikkerhet bygger på arbeidstakere som våger å varsle

Dette er også historien om ansatte som var urolige for sikkerheten om bord, for hvordan plattformen var utstyrt og hvordan den ble brukt.

Det handler om rapportering av feil og mangler som ble ignorert, tilbakeholdelse av informasjon og trusler om sanksjoner. Slik plasserer boken seg sentralt i dagens debatt om varsling av uregelmessigheter på arbeidsplasser offshore, som særlig de siste årene er utfordret av kostnadskutt og effektivisering.

Den viktigste lærdommen fra «Kielland» er at sikkerhet bygger på arbeidstakere som våger å varsle – og blir lyttet til. «Alexander L. Kielland»-ulykken – hendelsen, etterspillet, hemmelighetene» handler derfor ikke bare om fortiden. Mest av alt handler den om vår egen tid og fremtidens utfordringer.

Sist oppdatert: Sigrun Dancke Skaare 21.11.2016

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L