Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet

HiL > Studier > Studier etter fagområder (Ikke i bruk) > Film- og fjernsynsfag > Skal være steadicamoperatør under Gullruten

Film og fjernsynsfag

Studenter øver med steadicam (Foto: Gro Vasbotten)

Assistent Linda Torp er en del av det som gjør god Steadicam-produksjon mulig. Linda studerer Bachelor i flerkameraproduksjon, og er uunnværlig for Stian.

Stian Olberg og Roger Sellberg i samtale

Stian Olberg og Roger Sellberg i samtale (Foto: Gro Vasbotten)

Under intervjuet kom Filmskolens Roger Sellberg forbi. Det ble en samtale om Steadicams historie, om filmhistorie, og om muligheter for at Olstad også kunne få prøve kompetansen sin i Filmskolen sine produksjoner.

Roger Sellberg er ansatt ved Filmskolen og er også aktiv filmskaper.

Skal være steadicamoperatør under Gullruten

Student med steadicam (Foto: Gro Vasbotten)

I dag tok journalistens nysgjerrighet overhånd da hun påtraff to studenter med en underlig konstruksjon - en teknisk innretning med et kamera på toppen - i Glassgården på høgskolen. De to var forøvrig Stian Olberg og Linda Torp, og konstruksjonen var et Steadicam.

Stian er 24 år og fra Kløfta i Akershus, han studerer Master i fjernsynsproduksjon med fordypning i nettopp Steadicam, mens Linda Torp er 22 år og fra Gjøvik og student på Bachelor i flerkameraproduksjon.

Nysgjerrigheten knyttet til den tekniske innretningen ble litt stilt da forklaringen var at de to studentene øvde seg i å operere et steadicam foran Gullruten som arrangeres i Bergen i mai.

Hva er et Steadicam?
Nå er ikke steadicam en del av dagligtalen for de fleste av oss, så litt forklaring må til.

Et steadicam er en teknisk innretning - en steadicam-rigg som bæres i en steadicamvest som er en vest sammensatt av jernform og stoff. Kamera festes på toppen av innretningen. Stedicam er utviklet for å lage stødige bilder mens fotografen er i bevegelse. For eksempel er det steadicam som brukes når kameraet føres langs seteradene i en fullsatt Grieghall.

Under Gullruten i mai vil det være to steadicam i aksjon, og Stian og Linda er det ene paret, i tillegg er ti - tolv fotografer i sving. Produksjonsdagen under Gullruten er på 18 timer, der Stian er på beina med 26 kilo steadicam i en sele over ryggen i fem timer. Linda som er assistent gir Stian instruksjoner underveis. Selv om steadicam i seg selv bidrar til å bedre stabiliteten og stødigheten i kameraføringen er det bare en ting som gjelder: øve, øve, øve og øve. Å operere et steadicam er et typisk situasjon der samspillet mellom mennesker, maskin og teknologi må finpusses og trenes opp.

Å utvikle fingerspissfølelse for hvordan arbeidet skal gjøres er kanskje det aller viktigste. På toppen av det hele må Stian følge med på et display for å følge bildene, han må forholde seg til Lindas instruksjoner når de går baklengs ned f. eks. en trapp og han må altså fysisk bære 26 kilo.

Hvordan blir du Steadicam-operatør?
Stian har en Bachelor i flerkameraproduksjon fra Høgskolen i Lillehammer (HiL). Nå forteller han at han er så heldig at han er masterstudent i fjernsynsproduksjon med fordypning i Steadicam, faktisk den eneste i verden. Det betyr at han kan øve mye og han kan prøve ut forskjellige arbeidsmåter uten nødvendigvis å må rapportere timer til en arbeidsgiver.

- For å bli riktig god må jeg nok øve opp mot 1000 timer i året. Da først sitter det motoriske og finfølelsen. Senere kan jeg nok trene mindre, men da handler det om stadig å utvikle meg som fagperson.

Gode nettverk
Det unike ved HiL at vi finner både fjernsyns- og filmutdanning på samme skole. - Mye av tiden bruker jeg til å knytte kontakter, og å prøve ut i steadicam i ulike formater. Under TV-sendinger er det lange produksjonsdager med steadicamselen over skulderen, i filmproduksjon er den aktive tiden kortere, men situasjonene er mer forskjellige.

Når Roger Sellberg fra Den norske filmskolen dukker opp, fordyper de to seg i historien til Steadicam og forteller om første gang innretningen faktisk ble brukt, i den første Rocky-filmen med Sylvester Stallone i hovedrollen. Samtalen som oppstår mellom Stian og Roger er også karakteristisk for film- og fjernsynsmiljøet ved HiL, kontakter skapes i dagligdagse møter. Det bygges nettverk, og studenter og ansatte finner nye muligheter sammen. I tillegg får studentene unike muligheter med fagmiljøets gode nettverk i film- og fjernsynsbransjen.

Ikke all læringen skjer på HiL. Senere i vår skal Stian til Stockholm for delta på en workshop om steadicam med bl. a. to av verdens fremste fagfolk på området. Når han er ved HiL blir han fulgt opp av veilederen sin, Claus Aase Knudsen.

Se Gullruten
Resultatet av Stian og Linda sin trening i Hollywoodtrappa i Glassgården på HiL så vi resultatet av i TV2s Gullrute-sending i 8. mai.

Tekst og foto: Gro Vasbotten

Sist oppdatert: Gro Vasbotten 10.05.2010

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L