Høgskolen i Innlandet
Høgskolen i Lillehammer er fra Høgskolen i Innlandet
Mye planlegging ligger bak TV-produksjonen fra Birkenrittet
Vått og kaldt for flerkamerastudentene under Birkenrittet 2010 (Foto: Aase S. Knudsen)
Ikke bare mennesker skal koordineres under en TV-produksjon, det skal også kabler... (Foto: Aase S. Knudsen)
Kraner må til for å få oversiktsbilder (Foto: Aase S. Knudsen)
TV-produksjon er åpenbart gøy, selv om været ikke er av det beste. (Foto: Aase S. Knudsen)

FAKTA

Utdanningen i flerkameraproduksjon ved Høgskolen i Lillehammer er den eneste i Norden. Studentene ved denne linjen lærer å produsere direktesendinger for fjernsyn, både fra studio og ute i felten. HiL tar inn 15 masterstudenter til flerkamera hvert år. Utdanningen startet i 2007 - les mer.

Kontakt Fjernsynsutdanningen:

  • Dosent Aase Knudsen, tlf: 412 999 71
  • Dekan Hege Michelsen, tlf. 61 28 82 08

Studenter bak unik TV-produksjon

Bildene ble også distribuert på storskjerm i målområdet ved Håkons Hall (Foto: Aase S. Knudsen)

Siste helga i august doblet Lillehammer innbyggertallet sitt, da gikk nemlig sykkelrittet Birken med omlag 18 000 påmeldte syklister av stabelen.

Årets ritt var en vær- og "føre"-messig utfordring for syklistene, i det som må kalles et skikkelig vestlandsvær. Mindre utfordrende var det ikke for de 64 HiL-studentene på master- og bachelorutdanningene i fjernsynsproduksjon som skulle produsere levende bilder fra rittet - til storskjermer, til NRK 1 og 2 og til nett–TV.

Prosjektleder for 64 studenter
Birkenrittet er en av de største øvingsproduksjonene studentene gjennomfører i løpet av et år. Christian Gedde-Dahl er 21 år, fra Vestfossen og student på Bachelor i produksjons- og prosjektledelse var den som var prosjektleder for produksjonen. - Det var en kjempeutfordring å ha ansvaret for så mange mennesker, på så mange steder over en strekning på 94 kilometer, med en direktesending på 11 timer. Men, det var utrolig lærerikt og gøy, sier han. Arbeidet begynte allerede i juni, og mye av sommerferien har vært brukt til planlegging.

Tilgang på ny teknologi
Den aller nyeste teknologien for fjernsynsproduksjon er i bruk. Det er utplassert kamera langs hele løypa fra Rena til Lillehammer, og signalene er koblet sammen via Eidsiva Nett AS sitt datanett og satellitt i jordbane. Blant annet formidler datanettene fjernstyring av kameraer, overføring av bilder i proff TV-kvalitet, i tillegg til kommunikasjonslinjene mellom alle fagfunksjoner i det store produksjonsapparatet.

Bratt læringskurve
- Studentene har en veldig bratt læringskurve, sier Aase S. Knudsen, som er dosent ved HiL. - Studentene er veldig heldige som får denne anledningen til å lære av spesialister i bransjen og selv får prøve en så stor produksjon i praksis, og de får på den måten en unik mulighet til å oppøve kompetanse i å takle slike store produksjoner. Den nære kontakten mellom høgskolen og den profesjonelle bransjen er veldig viktig for studiene i fjernsynsproduksjon, avslutter Knudsen.

En av de ansvarlige i Birkebeineren - Ingunn Rønningen sier: "Det er morsomt å samarbeide med studentene, og samarbeidet er et godt eksempel hvordan bedrifter og organisasjoner i Lillehammer og høgskolen har gjensidig nytte av hverandre".

Også interessant i forskningsøyemed
Øvingsproduksjonen BIRKEN er også interessant i forbindelse med forskning på ”Fjernsyn i digitale omgivelser” (TIDE), innen PhD-området ”Visuelle medier” i Prosjekt Innlandsuniversitetet (PIU). I årene som kommer vil vi fortsette samarbeidet med Birken og forske på den mediesiden ved arrangementet.

Kjempehøye seertall
I et intervju med nettstedet Procycling sier NRKs Dag Otto Pedersen at sendingene hadde et gjennomsnitt på 652 000 seere på NRK. At det må ha vært en kald, men morsom opplevelse å få være med på produksjonen kan du se på NRK's nettsider.

Foto: Aase S. Knudsen / Tekst: Gro Vasbotten

Sist oppdatert: Gro Vasbotten 16.12.2011

20©09 Høgskolen i Lillehammer, Postboks 952, 2604 Lillehammer | Fakturaadresse | Telefon: 61 28 80 00 | E-post: post@hil.no |L